Le Atinae o Fagu Uaina Mumu

O fagu vine ma foliga eseese ma lanu e le gata o loʻo i ai le uaina suamalie, ae faʻaalia ai foi le tele o faʻamatalaga e uiga i le uaina ia i matou mai le itu.

Fagu1

Aʻo leʻi talanoaina le atinaʻeina o fagu uaina mumu, seʻi o tatou talanoaina puupuu le talafaasolopito o le atinaʻeina o le iva afe tausaga atoa o le uaina mumu. o le uaina i toega o Jiahu i Henan ua toe tusia lenei faamaumauga.E tusa ai ma suʻesuʻega o loʻo i ai nei, o le tala faʻasolopito o Saina e sili atu i le 1000 tausaga na muamua atu nai lo atunuu i fafo.O lona uiga, o le Jiahu Site, o se nofoaga taua i le amataga o le Neolithic Age i Saina, o se aʻoaʻoga uaina muamua foi i le lalolagi.Ina ua maeʻa le suʻesuʻeina o vailaʻau o le palapala i luga o le puipui i totonu o le ipu omea na maua i le nofoaga o Jiahu, na maua ai e tagata i lena taimi o le a faia le uaina araisa faafefete, meli ma le uaina, ma latou teuina foi i totonu o ipu omea. Georgia, Armenia, Iran ma isi atunuu, na maua ai se vaega tele o mea e gaosia ai ipu omea mai le 4000 TLM.I lenā taimi, na faaaogā ai e tagata nei meafaigaluega tanu e fai ai le uaina;E oo mai i le taimi nei, o loʻo faʻaaogaina pea e Georgia ni koneteina i totonu o le fanua e faʻafefe ai le uaina, lea e masani ona taʻua o KVEVRI. (Eleni anamua).

Fagu2

O le 121 TLM ua taʻua o le tausaga o le Opimian, lea e faasino i le tausaga uaina sili ona lelei i le tausaga auro o Roma anamua.Fai mai e mafai lava ona inu lenei uaina pe a mavae le 100 tausaga. I le 77, na tusia ai e Pliny the Elder, o se tusitala encyclopedic i Roma anamua, fuaitau lauiloa "Vino Veritas" ma le "In Wine There Is Truth" i lana tusi "Natural History. ".

Fagu3

I le senituri lona 15-16, sa masani ona tuu fagu uaina i ulo porselana ona toe faafefeteina lea ina ia maua mai ai ni puna;O lenei sitaili Cremant o le faʻataʻitaʻiga lea o le uaina feʻilafi Farani ma le cider Igilisi. I le faaiuga o le 16 senituri, ina ia puipuia le uaina mai le leaga i le taimi o felauaiga mamao, e masani ona faʻalauteleina e tagata lona ola e ala i le faʻaopopoina o le ava malosi (faʻamalosia auala).Talu mai lena taimi, o uaina faʻamalosia taʻutaʻua e pei o Port, Sherry, Madeira ma Marsala na faia i lenei auala. fagu uaina taliga ua faamaumauina i faamaumauga o talafaasolopito.O le mea e leaga ai, o le fagu tioata i lena taimi na mafai ona tuʻu saʻo, o lea na faigofie ai ona taʻe le taofi laupapa ona o le faʻamago, ma faʻapea na leiloa lona aafiaga faʻamau.

I Bordeaux, 1949 o se tausaga sili ona lelei, lea na taʻua foi o le Vintage of the Century.I le 1964, na fanau ai le muamua o le Bag-in-a-Box Wines i le lalolagi. , Italia.I le tausaga lava lea e tasi, na fa'asalalauina fa'apisinisi le ulua'i fa'atosina fa'ainisinia a le lalolagi i Niu Ioka. I le 1978, na fa'avaeina aloaia ai e Robert Parker, o le tagata fa'atauva'a uaina sili ona ta'uta'ua i le lalolagi, le mekasini o le Wine Advocate, ma ua avea fo'i lana fa'ailoga selau ma fa'amatalaga taua. mo tagata faatau e faatau ai uaina.Talu mai lena taimi, o le 1982 ua avea ma se suiga mo le mataina na ausia e Parker.

I le 2000, na avea ai Falani ma kamupani sili ona tele uaina i le lalolagi, sosoo ai ma Italia. I le 2010, na avea Cabernet Sauvignon ma ituaiga vine sili ona totōina i le lalolagi.

A maeʻa ona faʻalauiloaina le atinaʻeina o le uaina mumu, seʻi o tatou talanoa e uiga i le atinaʻeina o fagu uaina mumu.E faigata ona mafaufau i le sasaa e tagata anamua o ipu uaina ma ipu omea.

O le mea moni, o tioata na maua ma faʻaaogaina i le amataga o taimi o Roma, ae o ipu tioata i lena taimi sa matua taua tele ma seasea, lea sa matua faigata ona faʻapipiʻi ma maaleale.I lena taimi, sa manatu ma le totoa e alii mamalu o le tioata e faigata ona maua o le togi maualuga, ma o nisi taimi e afifi ai i le auro.E foliga mai o le mea e fai e Sisifo e le o le auro o loʻo faʻapipiʻiina i le iasepi, ae o le auro na faʻapipiʻiina i le "tioata"!Afai tatou te faaaogaina ipu tioata e tuu ai le uaina, e matua ofoofogia lava e pei o fagu e faia i taimane.

O le uaina na maua i Iran e tusa ma le 5400 TLM na manatu o se tasi o uaina muamua na gaosia i le lalolagi, ae o le mauaina o le uaina i le faaleagaina o Jiahu i Henan ua toe tusia ai lenei faamaumauga.E tusa ai ma suʻesuʻega o loʻo i ai nei, o le tala faʻasolopito o Saina e sili atu i le 1000 tausaga na muamua atu nai lo atunuu i fafo.O lona uiga, o le Jiahu Site, o se nofoaga taua i le amataga o le Neolithic Age i Saina, o se aʻoaʻoga uaina muamua foi i le lalolagi.Ina ua maeʻa le suʻesuʻeina o vailaʻau o le palapala i luga o le puipui i totonu o le ipu omea na maua i le nofoaga o Jiahu, na maua ai e tagata i lena taimi o le a latou faia le uaina araisa faafefete, meli ma le uaina, ma o le a latou teuina foi i totonu o ipu ipu. o le seneturi sefulufitu, ina ua maua le koale.O le malosi o le vevela o le koale e maualuga atu nai lo le vaomago araisa ma vaomago, ma o le vevela o le afi e faigofie ona oʻo atu i le sili atu i le 1000 ℃, o lea o le tau o le faʻaogaina o tioata e faʻaitiitia ma maualalo.Ae o fagu tioata o ni mea e seasea mafai ona iloa e le vasega maualuga i le amataga.(Ou te matuā manaʻo lava e ave ni fagu uaina i le senituri lona 17 e faafesuiaʻi mo ni pimples auro!) I lena taimi, sa faatau atu le uaina i le tele.O tagata e lelei tulaga tau tamaoaiga atonu e iai se fagu tioata a tuaa.O taimi uma lava latou te fia inu ai, latou te ave le fagu gaogao ma o atu i le auala e aumai le 20 sene o le uaina!

O fagu tioata muamua na fausia e ala i le sasaina e le tusi lesona, o lea o le fagu o le ai ai se faʻalavelave tele i foliga ma gafatia faʻatasi ai ma le tomai faʻapitoa ma le malosi taua o fagu taʻitasi.E sa'o ona e le mafai ona fa'atasi le lapo'a o fagu.Mo se taimi umi, e leʻi faʻatagaina le uaina e faʻatau atu i fagu, lea o le a oʻo atu ai i fefaʻatauaiga le talafeagai. I aso ua tuanaʻi, pe a feulaina fagu, matou te manaʻomia ni felagolagomai se lua.E fufui e se tagata le tasi pito o se paipa umi e tete'e i le vevela i totonu o le vai tioata vevela ma feula le vaifofo i totonu o se limu.O se fesoasoani e pulea le ki mold i le isi itu.O oloa semi-uma e sau mai le limu e pei o lenei e manaʻomia pea se faʻavae, pe manaʻomia ni tagata se toʻalua e galulue faʻatasi.E fa'aaoga e le isi tagata se u'amea e fa'asa'o vevela e taofi ai le pito i lalo o oloa e le'i mae'a, ae fa'ata'amilo e le isi tagata le tino fagu a'o faia le pito i lalo o le fagu e maua ai se toniga ma fa'avae talafeagai.O le foliga muamua o le fagu e maualalo ma faigofie, o le taunuuga lea o le malosi centrifugal pe a feula ma sui le fagu.

Talu mai le 17 senituri, ua matuā suia le foliga o le fagu i le 200 tausaga na sosoo ai.O foliga o le fagu ua suia mai se aniani pupuu i se koluma matagofie.I se aotelega, o se tasi o mafuaʻaga ona o le gaosiga o le uaina ua faasolosolo malie ona faʻateleina, ma e mafai ona teuina le uaina i fagu.I le taimi o le teuina, na maua ai o na mafolafola mafolafola e nofoia se vaega tele ma e le faigofie mo le teuina, ma o latou foliga e tatau ona faʻaleleia atili;Lona lua, na faasolosolo malie ona iloa e tagata o le uaina o loʻo teuina i totonu o le fagu o le a sili atu nai lo le uaina naʻo le faʻafefe, o le foliga faʻavae o le manatu faʻaonapo nei "uaina uaina".O le teuina i totonu o le fagu ua avea ma masani, o lea la o le foliga o le fagu e tatau ona aoga mo le faʻaogaina talafeagai ma avanoa avanoa.

I le vaitau o le sasaina o fagu tioata, o le voluma e faʻalagolago lava i le malosi taua o le fagu fagu.Aʻo leʻi oʻo i le 1970s, o le tele o fagu uaina e ese mai le 650 ml i le 850 ml.O fagu Burgundy ma le champagne e masani ona lapopoa, ae o le sherry ma isi fagu uaina faʻamalosi e masani ona laiti.E leʻi oʻo i le 1970s na tuʻufaʻatasia ai e le Iuni a Europa le tele o fagu uaina, na suia uma i le 750ml. I le talafaasolopito, o le tele o fagu uaina masani e leʻi tutusa.Seia oʻo i le 1970s, o le European Community na faʻatulagaina le tele o fagu uaina masani e pei o le 750ml ina ia faʻaleleia le faʻatulagaina.I le taimi nei, 750 ml fagu masani e masani ona taliaina i le lalolagi.A o lei faia lena mea, o fagu Burgundy ma Champagne e lapopoa teisi nai lo le Bordeaux, ae o fagu sherry e masani ona laiti nai lo Bordeaux.I le taimi nei, o le fagu masani o nisi atunuu o le 500ml.Mo se faʻataʻitaʻiga, o le uaina suamalie Hungarian Tokai e tumu i fagu 500ml.I le faaopoopo atu i fagu masani, o loʻo i ai fagu laʻititi pe lapopoa nai lo fagu masani.

Fagu4

E ui lava o fagu masani masani e 750ml, o loʻo i ai ni eseesega i le faʻamatalaga ma le tele o fagu o isi malosi i le va o Bordeaux ma Champagne.

E ui lava ina tuufaatasia le tele o fagu uaina, ae e eseese o latou tino, e masani ona fai ma sui o tu ma aga a itulagi taitasi.O foliga fagu o le tele o fuainumera masani o loʻo faʻaalia i le ata.O le mea lea, aua le le amanaiaina le faʻamatalaga o loʻo tuʻuina mai e le ituaiga fagu, lea e masani ona faʻaalia ai le amataga o le uaina.Mo se faʻataʻitaʻiga, i atunuu o le Lalolagi Fou, o uaina e faia mai Pinot Noir ma Chardonnay e masani ona tuʻuina i totonu o fagu Burgundy e pei o le amataga;I le auala lava e tasi, o le tele o le lalolagi Cabernet Sauvignon ma Merlot uaina mumu mamago o loʻo teuina i fagu Bordeaux.

O le foliga o le fagu o nisi taimi o se faʻailoga o le sitaili: O le mumu mamago a Rioja e mafai ona faʻafefiloi ma Tempranillo poʻo Kohena.Afai e tele atu Tempranillo i totonu o le fagu, e masani ona faʻaogaina e le au gaosi ni fagu foliga tutusa ma Bordeaux e faʻamatala ai ona uiga malolosi ma mamana.Afai e tele Gerberas, latou te manaʻo e faʻaoga fagu Burgundy e faʻaalia ai ona uiga agamalu ma vaivai.

O le va'ai atu i'inei, e pei o tagata papa'e na mua'i fiafia i le uaina, masalo na matapogia i le tele o taimi.Ona o le manogi ma le tofo o le uaina e manaʻomia ni manaʻoga faapitoa mo le lagona o le manogi ma le tofo, lea e manaʻomia ai se taimi umi o aʻoaʻoga ma taleni mo le amataga.Ae aua e te popole, matou te le talanoa e uiga i le "tulaga" o le manogi manogi ma le iloa o le uaina.I aso nei, matou te tuʻuina atu le uaina fou e tatau ona MAUA ni oloa mamago vave!O lona uiga e iloa ai le uaina mai foliga o le fagu!Faʻalogo: I le faʻaopoopoga i le matafaioi o le teuina ma fagu uaina e iai foi se aafiaga patino i le lelei o le uaina.O ituaiga fagu uaina e sili ona lauiloa:

1.Bordeaux fagu

O le fagu Bordeaux tau'au sa'o.O fagu lanu eseese e iai ituaiga uaina eseese.O fagu Bordeaux o loʻo i ai itu faʻasolosolo, lautele tauau, ma lanu e tolu: lanumeamata lanumeamata, lanumeamata lanumeamata, ma le lanu: mumu mamago i fagu lanumeamata lanumeamata, paʻepaʻe mamago i fagu lanumeamata lanumeamata, ma paʻepaʻe suamalie i fagu paʻepaʻe. e masani ona faʻaaogaina e le au faʻatau uaina i atunuʻu o le Lalolagi Fou e taofi ai uaina faʻafefiloi Bordeaux, ma uaina Italia e pei o Chianti e masani ona faʻaaogaina e uu ai fagu Bordeaux.

Ole foliga masani ole fagu ole fagu Bordeaux, ma le tauau lautele ma le tino cylindrical, e faigata ai ona sasaa le palapala. Lua uaina ma le maualuga o le gaosiga ma le faʻatauga o le lalolagi, Cabernet Sauvignon ma Merlot, e faʻaaoga uma fagu Bordeaux.I Italia, o le fagu e faʻaaoga lautele foi, e pei o le uaina o le Chianti i aso nei.

Talu ai o lenei ituaiga o fagu uaina e masani ma faigofie ona fagu, teuina ma felauaiga, e fiafia tele i faleoloa.

2. fagu Burgundy

O le fagu Burgundy o le fagu uaina sili ona lauiloa ma sili ona faʻaaogaina e ese mai le fagu Bordeaux.O le fagu Burgundy e ta'ua fo'i le fagu fa'ama'i.O lona tauau e lamolemole, o le tino fagu e lapotopoto, ma le tino fagu e mafiafia ma mautu.O le fagu Burgundy e masani ona faʻaaogaina e taofi ai Pinot Noir, poʻo le uaina mumu e pei o Pinot Noir, faʻapea foʻi ma le uaina paʻepaʻe o Chardonnay.E taua le taʻua o lenei ituaiga fagu tauau diagonal lauiloa i le Vanu o Rhone o Farani e iai foi foliga tutusa i le fagu Burgundian, ae o le tino fagu e sili atu le maualuga, o le ua e sili atu le laumei, ma e masani lava o le fagu e faʻapipiʻi. Oblique tau'au ma foliga sa'o o le tino e faamanatu atu ai i tagata le matutua o alii papalagi.O le tino fagu e iai se lagona malosi o le streamline, o se tauau vaapiapi, o se tino lapotopoto ma lautele, ma se toga i lalo.O uaina e masani ona iai i fagu Burgundy o Chardonnay ma Pinot Noir mai atunuu o le Lalolagi Fou.O nisi uaina tino atoatoa, e pei o Barolo i Italia, e faʻaaogaina foʻi fagu Burgundy.

3.Alsace fagu

Slim ma pa'epa'e, pei o se lanu enaena Farani ma foliga lelei.O le fagu i lenei foliga e lua lanu.O le tino lanu meamata e taʻua o le fagu Alsace, ma o le tino enaena o le fagu Rhine, ma e leai se toga i lalo!O le uaina o loʻo i totonu o lenei ituaiga fagu uaina e matua eseese lava, e amata mai i le mago i le semi mago i le suamalie, lea e mafai ona iloa e le igoa o le uaina.

4. fagu Champagne

O le tino lautele ma tauʻau faʻafefete e tutusa ma le fagu Burgundian, ae e lapoa, e pei o se leoleo malosi.O le pito i lalo o le fagu e masani lava ona i ai le loloto o le atuatuvale, o le tetee atu lea i le mamafa tele e mafua mai i le carbonization process i totonu o le fagu champagne.O loʻo faʻapipiʻiina le uaina faʻapitoa i totonu o lenei fagu, aua o lenei mamanu e mafai ona tatalia le maualuga o le mamafa o le uaina susulu

Fagu5

O le tele o fagu uaina faʻaonapo nei e sili atu ona lanu lanu, aua o le siosiomaga pogisa o le a aloese mai le aafiaga o le malamalama i le lelei o le uaina.Ae e te iloa o le mafuaʻaga na lanu ai le fagu tioata i le amataga na o le le mafai ona fesoasoani e le mafai e tagata ona aveese mea leaga i totonu o le tioata.Ae o loʻo iai foʻi faʻataʻitaʻiga o fagu manino, e pei o le lanu piniki sili ona susulu, ina ia mafai ona e vaʻaia o ia aʻo leʻi tatalaina le fagu.O le taimi nei o le uaina e le manaʻomia ona teuina e masani lava ona teuina i fagu lanu, ae o fagu lanu e mafai ona faʻaoga e teu ai uaina tuai.

Ona o le vevela o tioata faʻailoga i itulagi eseese, o fagu i le tele o itulagi e faʻaalia lanu eseese.E mafai ona maua fagu lanu enaena i nisi itulagi, e pei o Italia ma Rhineland i Siamani.I aso ua tuanaʻi, o lanu fagu o Siamani Rhineland ma Moselle e matua ese lava.O Rhineland e lanu enaena ae o Moselle e lanu meamata.Ae o le taimi nei ua faʻateleina le tele o tagata faʻatau uaina Siamani e faʻaaogaina fagu lanu meamata e afifi ai a latou uaina, aua e sili atu le matagofie o le lanumeamata?Masalo o lea! I tausaga talu ai nei, o se isi lanu na falai falai, o lona uiga, "lanu laulaau mate".Ole lanu lea ile va samasama ma le lanu meamata.Na muamua fa'aalia i luga o le afifiina o le uaina pa'epa'e a Burgundy's Chardonnay.Faatasi ai ma Chardonnay o loʻo faʻataʻamilo i le lalolagi, o loʻo faʻaaogaina e fale gaosi oloa i isi itulagi le lanu lau lau mate e afifi ai a latou uaina.

Ou te faʻamoemoe o lenei tusiga e mafai ona fesoasoani ia te oe ia malamalama atili i le talafaasolopito o le uaina mumu ma le atinaʻeina o fagu uaina mumu


Taimi meli: Aukuso-27-2022Isi Blog

Fa'afeso'ota'i lau Go Wing Bottle Experts

Matou te fesoasoani ia te oe e aloese mai faʻalavelave e tuʻuina atu le lelei ma le faʻatauaina o lau fagu manaʻomia, i le taimi ma le paketi.